Vanaf mei 2018

Op weg naar Rome

klik hier

Vanaf januari 2011

Camino Portugués

klik hier

Frans was weer op weg !!!
Voor het laatste nieuws, klik op
nieuws

Voorstellen

Voor de mensen die mij niet kennen. Ik ben Frans van de Logt (25-05-1944). Sinds mei 2004 ben ik met de OBU en heb bijna 30 jaar als kinderarts gewerkt in het ziekenhuis de Weezenlanden in Zwolle (nu Isalaklinieken). Ik ben getrouwd met Marie-José de Warrimont (de maakster ook van de pelgrim op mijn website). Ik heb een dochter (Danielle) een schoonzoon (John) en 2 kleinzonen (Luc en Stijn). Allen bijeen een kostbaar bezit.

WWW (wie, wat en waarom?) www.santiago.nl. Het is de website van het Nederlands genootschap van St Jacob. Ik ben al jaren lid als voorbereiding op mijn tocht. Veel informatie heb ik al gekregen en ik geniet ook van de verhalen die voorgaande pelgrims hebben opgetekend. Maar www kan ook staan voor: Wie gaat er nu eigenlijk? Wat drijft die persoon? en Waarom naar Santiago? Als we de geschiedenis bezien (deze is ook op de website te lezen) zijn er altijd mensen naar Santiago gelopen. Zelfs voor de kerstening van deze pelgrimage liepen er al in de romeinse tijd mensen naar Santiago. De meesten zo in de eindfase van hun leven. Bij kaap Finisterre (het einde van de aarde) werden dan een aantal rituelen uitgevoerd zoals verbranden van kleding, wassen en een vorm van offeren. Oude waarschijnlijk heidense gebruiken om aan te geven, dat je eraan toe was om de essentie van het leven te scheiden van de franje. Hierbij denk ik wat betreft essentie aan gezondheid, voorzover gegeven, wijsheid, liefde, vertrouwen, vrede en overtuiging. Bij franje denk ik aan uiterlijke schijn b.v. geld, image en andere oppervlakkigheden waaraan de westerse wereld toenemend aandacht geeft.

Maar ga ik hierom of zijn er ook ander motieven, sportieve of wellicht diep religieuze?

Zelf denk ik de pelgrim te worden die eens los wil zijn van alle overdaad en franje van het leven. Eens tijd willen hebben om die zaken op een rijtje te zetten, waar het nog niet van gekomen is. Dingen die ik in het leven heb laten liggen voor later en die toch de moeite waard leken nog eens te overdenken. Wellicht gevoelens te ontwikkelen waar ik nog niet de tijd voor genomen heb.

Inmiddels komt zowel naar voren het waarom en wat ik ga doen. Bij dit alles kan ik niet ontkennen dat een sportief trekje er ook bij zit. Bewegen in de buitenlucht is gewoon een feest, dat zal iedere wandelaar kunnen beamen.

Uit het voorgaande zal het ook duidelijk zijn dat ik soms niet goed begrijp dat mensen over het algemeen denken dat louter sportieve of religieuze motieven de belangrijkste drijfveer voor mij zijn. Dat is ook een van de redenen dat ik besloten heb om een en ander op te schrijven.

Ook heb ik besloten om ook bij het lopen bezig te blijven, als ik het zo mag noemen. Zo’n lange tocht wordt m.i. saai als je alleen maar loopt om te lopen.

In het boekje dat Pieter Winsemius schrijft over Cruijf gaat het op een moment over leiderschap en beheersing t.a.v. sukses. Wellicht geldt dit ook voor beheersing van jezelf. Ingredienten zijn: techniek, discipline en karakter. Deze eigenschappen zijn nodig om iets tot een goed einde te brengen.

Wat de techniek van het lopen betreft moet het wel goed zitten na vele Kennedymarsen en 18 vierdaagsen.

Discipline zal nodig zijn en ik heb besloten om elke dag van mijn tocht een onderwerp te nemen dat ik nader wil overdenken. Ik vraag me b.v. al heel lang af waarom mensen zo vaak in naam van een religie elkaar het leven zo zuur maken, zelfs oorlog voeren. Dit zal b.v. een onderwerp worden van een dagelijkse overdenking. Ook dingen die mij in mijn beroep of gezin hebben getroffen kunnen aan de orde komen. Zo zal er een zekere dagelijkse discipline zijn, het zal de kracht worden om deze tocht te volbrengen. (zie binnenstebuiten) Het trof me dat ook Nelson Mandela in zijn boek de hel van Robbeneiland overleefde door dagelijkse discipline (o.a. tuinieren).

Het stukje dat gaat over mijn karakter laat ik liever door mijn omgeving invullen.

Waarom naar Santiago?

Ik denk toeval, zomaar eens op mijn weg gekomen. De weg gaat van Noord naar Zuid. Van de winter naar de zomer. Van de rijkdom naar de relatieve armoede, dat spreekt mij wel aan.

Ik heb een kaars aangestoken...

klik hieronder

Steek Een Kaars Aan